در مورد آکنه ( جوش غرور جوانی) بیشتر بدانیم
آکنه ( جوش غرور جوانی) یکی از شایعترین مشکلات نوجوانان در سنین بلوغ می باشد که بیشر به دلیل تغییرات هورمونی اتفاق می افتد. در این مقاله علل بروز آکنه به همراه درمان آنها توضیح داده شده است.
در مورد آکنه ( جوش غرور جوانی) بیشتر بدانیم
آکنه ( جوش غرور جوانی) بیماری است که بسیاری از نوجوانان را درگیر می کند. بیش از ۸۵٪ از نوجوانان این مشکل پوستی شایع را دارند. به دلیل مسدود شدن منافذ پوست انواع جوش سر سیاه، جوش سر سفید و کیست ها و ندول ها در دوران نوجوانی به وجود می آیند.
تقریباً همه نوجوانان دچار آکنه می شوند. این اتفاق به این دلیل می افتد که یک ماده روغنی به نام سبوم منافذ پوست را مسدود می کند. سبوم ماده روغنی است که به طور طبیعی از غده های چربی داخل پوست ترشح میشوند و به نرمی و لطافت پوست کمک می کند. وقتی این ماده بیش از حد ترشح شود راه خروج مو و روزنه های پوست را مسدود می کند و در ترکیب با باکتری ها جوش تشکیل میشود.
جوش ها معمولاً روی صورت، گردن، پشت، قفسه سینه و شانه ها ظاهر می شوند. آکنه (جوش غرور جوانی) خطر جدی برای سلامتی محسوب نمی شوند، ولی نوع شدید آن می تواند باعث ایجاد جای زخم دائمی روی پوست شوند. آکنه همچنین می تواند به عزت نفس جوانان آسیب برساند.
آکنه چیست؟
آکنه می تواند به صورت یکی از موارد زیر ظاهر شود:
جوشهای سرسفید: نقاط سفیدی هستند که منافذ آن با چربی مسدود شده و با پوست پوشیده شده است.
جوشهای سر سیاه: برجستگی های سیاه رنگ روی پوست هستند که منافذ فولیکول مو را مسدود می کنند. رنگ سیاه این نوع جوش از خاک نیست. رنگ آنها ممکن است از باکتری ها، سلول های مرده پوست و موادی باشد که در ترکیب با اکسیژن واکنش می دهند و به رنگ سیاه در می آیند. در واقع قسمت فوقانی جوش باز است و در معرض هوا قرار دارد و به دلیل اکسیداسیون ظاهری سیاه پیدا می کند و این هیچ ربطی به “کثیف” بودن پوست ندارد.
پاپول ها، پوسچول ها و ندول ها و کیست: ضایعات جدی تری هستند که به دلیل التهاب یا عفونت بافت اطراف فولیکول های مو به وجود می آیند. زمانی که فولیکول مو مسدود میشود به دلیل وجود میکروب ها و باکتری ها متورم و دردناک می شوند و انواع آکنه ( جوش غرور جوانی) به وجود می آید. پاپول ها جوش هایی در اندازه کوچک می باشند ولی پوسچول ها به جوش های بزرگتر اطلاق میشود . در واقع زمانی که باکتری ها در منافذ مسدود شده رشد می کنند، یک پوسچول ظاهر می شود که قرمز و ملتهب هستند.
ندولها یک نوع از جوش های زیر پوستی هستند که به شکل توده های سفت در لایه های عمیق تر پوست به وجود می آیند. جوش های کیستی نیز هنگامی تشکیل می شوند که انسداد و التهاب در منافذ بزرگ و در زیر لایه های عمقی پوست ایجاد شود که بسیار دردناک هستند.
چرا بعضی از جوانان دچار آکنه می شوند و برخی دیگر نه؟
مشخص نیست که چرا برخی از افراد بیشتر از دیگران مستعد آکنه هستند. علت دقیق آکنه مشخص نیست، اما هورمون هایی به نام آندروژن ها می توانند در بروز آکنه ( جوش غرور جوانی) نقش داشته باشند. در دوران بلوغ هورمون های آندروژن در پسران و دختران افزایش می یابد. آندروژن ها باعث می شوند غدد چربی موجود در پوست بزرگتر شده و سبوم بیشتری تولید کنند. آندروژن ها همچنین ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی در دوران بارداری افزایش پیدا کنند.
ژنتیک نیز نقش مهمی در ابتلا به آکنه ( غرور جوانی ) دارد. بنابراین اگر یکی از والدین شما آکنه داشته باشند، ممکن است استعداد بیشتری برای جوش داشته باشید.
برخی از داروها (به عنوان مثال آندروژن هایی که به صورت دارو مصرف می شوند مانند داروهای صرع، لیتیوم و پردنیزون) می توانند باعث آکنه شوند.
مواد آرایشی که دارای روغن و چربی هستند نیز ممکن است منافذ پوست را مسدود کنند. محصولات بدون روغن کمتر احتمال بروز آکنه را دارند.
موارد دیگری که می توانند آکنه را بدتر کنند عبارتند از:
- اصطکاک ناشی از تماس یا ساییدگی پوست؛ شستشوی زیاد و خشک کردن خشن پوست
- برداشتن یا فشردن جوش ها
- فشار ناشی از کلاه ایمنی دوچرخه، کوله پشتی یا یقه های تنگ می تواند باعث آکنه شوند. لباس هایی که پوست شما را مالش می دهد نیز ممکن است آکنه را به خصوص در قسمت پشت و قفسه سینه بدتر کند. بنابراین تعریق شدید هنگام ورزش و آب و هوای گرم و مرطوب نیز در بروز و تشدید آکنه ( غرور جوانی) نقش دارد.
- تغییر سطح هورمون در دختران دو تا هفت روز قبل از شروع دوره قاعدگی
- استرس و اضطرابباعث بروز و تشدید آکنه می شود. استرس باعث افزایش تولید روغن و چربی پوست می شود، به همین دلیل است که بسیاری از نوجوانان در روز اول مدرسه یا درست قبل از آن مبتلا به آکنه (جوش غرور جوانی) می شوند.
آکنه ( جوش غرور جوانی) چگونه درمان می شود؟
متخصصان پوست اغلب در موارد شدید، آکنه را درمان می کنند. پزشکان خانواده، پزشکان عمومی، متخصص کودکان و متخصصان داخلی می توانند انواع ملایم تر آکنه را درمان کنند. اما در مواردی که شدت آکنه زیاد است باید حتما به متخصص پوست مراجعه شود.
درمان آکنه ( جوش غرور جوانی)
امروزه برای جلوگیری و معالجه آکنه ( جوش غرور جوانی) روش های بسیاری وجود دارد تا شدت آن را کاهش داده و از ایجاد جای زخم جلوگیری شود.
درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
درمانهای موضعی بدون نسخه: درمان “موضعی” بدین معنی است که شما این محصولات را روی پوست خود قرار می دهید. آنها قرص نیستند. درمان های موضعی آکنه را می توانید بدون نسخه از داروخانه تهیه کنید که شامل اسید استیک، بنزوئیل پراکسید، اسید سالیسیلیک و گوگرد می باشند. این درمان ها به اشکال مختلفی از جمله ژل، لوسیون، پماد، کرم و صابون موجود هستند. هنگامی که از این محصولات به طور مرتب استفاده شود، در درمان آکنه نسبتاً موثر عمل می کنند. ممکن است ۴-۸ هفته طول بکشد تا پوست بهبود یابد و آکنه ناپدید شود.
داروهای موضعی با نسخه : اینها داروهایی هستند که باید توسط پزشک تجویز شوند و نمی توانید بدون نسخه آنها را تهیه کنید که شامل آداپالن، آنتی بیوتیک ها، آزلائیک اسید، بنزوئیل پراکسید، داپسون، تازاروتن و ترتینوئین است.
داروهای خوراکی : برای مبتلایان به آکنه متوسط تا شدید، پزشکان معمولاً علاوه بر داروهای موضعی، آنتی بیوتیک خوراکی (قرص) تجویز می کنند. تصور می شود که آنتی بیوتیک های خوراکی با مهار رشد باکتری ها به کنترل آکنه کمک می کنند و در نتیجه باعث کاهش التهاب می شوند.
آنها معمولاً به صورت روزانه و به مدت چهار تا شش ماه مصرف می شوند و سپس با بهبود آکنه مصرف آنها متوقف خواهد شد. قویترین داروی خوراکی ایزوترتینوئین ها (شامل Absorica، Amnesteem، Claravis، Myorisan و (Zenatane هستند که معمولا یک یا دو بار در روز به مدت ۱۶ تا ۲۰ هفته مصرف می شود. اعتقاد بر این است که این داروها اندازه غدد چربی پوست را کاهش می دهند تا روغن بسیار کمتری تولید شود و به این ترتیب از مسدود شدن منافذ پوست جلوگیری می کند. این امر مانع از رشد باکتری ها در آکنه ( جوش غرور جوانی) می شود.
برای معالجه جوش هایی که به شکل کیست !!
برای معالجه جوش هایی که به شکل کیست زیر پوستی هستند نیاز به درمان های پیشرفته تری می باشد و این نوع جوش ها با تزریق کورتیزون داخل جلدی قابل درمان است. یک روش درمانی دیگر برای جوش های کیستی تابش نور قرمز است که از آن برای کاهش التهاب و باکتری های موجود در پوست استفاده می شود. برای باز کردن منافذ پوست می توان از اسید سالیسیلیک استفاده کرد.
پیشگیری از آکنه
رعایت یکسری نکات ممکن است به کنترل آکنه ( غرور جوانی) کمک کند.
بیش از حد پوست خود را شستشو ندهید و یا از اسکراب ها و لایه بردار های قوی استفاده نکنید.
آکنه ( جوش غرور جوانی ) به دلیل آلودگی ایجاد نمی شود و علت اصلی بروز آن آلودگی و گرد و خاک روی پوست نیست و باکتری ها علت ثانویه می باشند. بنابراین این تصور که شستشوی بیش از حد می تواند آکنه ( جوش غرور جوانی) را از بین ببرد غلط می باشد و حتی ممکن است باعث بدتر شدن بیماری شود. بنابراین دو بار شستشوی ملایم در روز کافی است. تمیز کردن بیش از حد پوست را خشک می کند و باعث تحریک غدد چربی برای تولید روغن بیشتر می شود و احتمال بروز جوش ها را افزایش خواهد داد.
از محصولات آرایشی و بهداشتی فاقد روغن روی صورت خود استفاده کنید. این نوع محصولات منافذ پوست را مسدود نمی کنند.
جوش ها را فشار ندهید و آنها را با ناخن یا هر وسیله دیگری از روی پوست بر ندارید .این کار باعث انتشار آلودگی و باکتری به سایر قسمت های پوست می شود و همچنین جای زخم آن به صورت دائمی و یا لکه بر روی پوست باقی خواهد ماند. بنابراین اجازه دهید که آکنه (جوش غرور جوانی) روند بهبود خود را طی کند. برداشتن جوش یا فشار دادن آنها می تواند باکتریهای آکنه را به عمق بیشتری از پوست برساند و منجر به التهاب بیشتر و زخم دائمی شود. اجازه ندهید که آکنه ( جوش غرور جوانی) وضعیت روحی شما را بهم بریزد.
منابع :